Städa smart – använd mindre kemikalier.

Publicerat den

tipsstadagrejt
Vanliga städkemikalier, sådana som du hittar på städhyllan i vilken matbutik som helst, innehåller ofta farliga ämnen som kan påverka både din hälsa och miljön. Tittar du på baksidan av en sådan här flaska eller burk hittar du i många fall en märkning, även kallad farosymbol. Symbolen finns där för att visa dig att produkten innehåller ämnen som är farliga. Olika symboler betyder olika saker. Vill du veta mer om detta kan du besöka kemikalieinspektionens hemsida, www.kemi.se.

Men du måste inte använda de här produkterna när du städar. Istället kan du använda gamla husmorstips, och lite nya hjälpmedel, som är mer skonsamma för vår hälsa och miljön för att få rent i våra hem. Allt du behöver är:
– Ättika (24 %-ig)
– Bikarbonat
– Citron
– Såpa
– Mikrofiberduk/dammvippa

Ättika är bra på att ta bort kalkavlagringar, t.ex. runt kranar, duschväggar eller i kaffebryggaren, missfärgningar i toaletten och för att döda bakterier. Ett bra tips är att blanda ättika med potatismjöl, blandningen bildar en pasta som fäster på ytor där ättikan annars vill rinna av. Tänk på att alltid använda handskar och att vädra ordentligt när du använder ättika.

Bikarbonat är en effektiv luktborttagare, men kan användas till alla typer av rengöring. Ett tips är att hälla bikarbonat i skor som har fått en dålig lukt, det tar bort lukten effektivt. Toalett, handfat, bänkar, kyl och frys gör du lätt rent med en fuktig trasa och bikarbonat. Skölj av med vatten efteråt. För att få en bakteriedödande effekt så kan du blanda ättika och bikarbonat, men kom ihåg handskarna.

Citron är precis som ättika effektivt för att ta bort kalkavlagringar. Det kan även användas till att putsa mässing, ta bort fläckar på kläder och rengöra mikrovågsugnen. Inte nog med att citron är ett effektivt rengöringsmedel det luktar också väldigt gott!
Såpa är ett beprövat rengöringsmedel som, om du köper den miljömärkta varianten, är ett väldigt bra städalternativ. Kan användas till det mesta.

Mikrofiberduk är ett bra alternativ på fett och damm som inte behöver lösas upp. Funkar bra för att putsa fönster, dammtorka golv eller möbler. Även dammvippan är ett miljövänligt alternativ. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Möjligheterna till att städa miljövänligt är oändliga, internet svämmar över av bra tips på hur du ska få det rent hemma.

Sist med inte minst, när du rensar ut gamla städprodukter kom ihåg att lämna in dem som farligt avfall på närmsta återbruk.

Informationen är en del i Västerås stads arbete för en giftfri vardag och ett samarbete mellan Västerås stad och de kommunala bolagen Mälarenergi AB, VafabMiljö Kommunalförbund och Bostads AB Mimer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s